Nädal 10. Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini.

 

Selle nädalal kirjutan lühiarvutuse Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO kohta.

 

Kirjutis on mõeldud lugemiseks kõigile inimesele aga eriti nendele inimestele kes tegelevad IT valdkonnaga. Autor juhib tähelepanu häkkeri ja kräkkeri erinevustele. Põhjalikult defineerib, kes on häkker ja kes on kräkker. Autor annab juhiseid kuidas eristada eelpoolmainitud indiviide ning kuidas saada häkkeriks. Põhierinevusena on autor maininud, et häkkerid teevad asju, kräkkerid lõhuvad neid.

Kes soovib häkkeriks hakata peab võtma omaks autori poolt kirjeldatud põhimõtted ja oskused ning hoiduma nende väärkasutamisest. Põhioskusena on autor rõhutanud programmeerimise tähtsust. Programmeerimiskeeled mida peaks oskama: Python, Java, C/C++, Perl, LISP. Autor rõhutas ka, et mööda ei saa minna avatud  lähtekoodiga Unixi laadsetest operatsioonisüsteemidest, mida üks häkker kindlasti peaks tundma. Valdav enamus IT-alast kirjandust on inglise keeles ning ka autor on rõhutanud vajadust õppida ära inglise keel, kui seda veel ei osata.

Artiklis on ära toodud staatuse omandamise vajalikkusest ja mida tuleb  selleks teha. Autori arvates parim viis selleks on ise kirjutada ning aidata kaasa avatud lähtekoodiga tarkvara loomisele ning testimisele. Lisaks on kasulik avaldada kasulikku teavet ning teenida häkkeri kultuuri.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kirjutis on kirjutatud arusaadavalt ning autor on põhjendanud oma seisukohti. Soovitan kindlasti lugeda artikkel läbi kõigil neil kes on seotud või kes plaanivad ennast siduda IT valdkonnaga.

Lõpetuseks lisan lingi Eric Raymond’si lehele, millelt on võimalik lugeda originaalteksti ning lisaks palju sarnast HOWTOs stiilis artikleid.


http://www.catb.org/~esr/faqs/

Comments

Popular posts from this blog

Nädal 8. Proff ja käsitööline.

Nädal 9. Tuntud IT-juhid

Nädal 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus